Witam! Dziś opowiem o cholesterolu, a dokładniej o tym, co się z nim dzieje podczas menopauzy. To bardzo częste pytanie.
Cholesterol to rozpuszczalna w tłuszczach substancja, która znajduje się w błonach komórkowych wszystkich zwierząt, w tym człowieka. Powstaje w organizmie z tłuszczów, węglowodanów i białek. Każdego dnia w naszym organizmie powstaje około 2,5 grama cholesterolu, a dodatkowe 1,5 grama pochodzi z żywności.
Cholesterol jest niezbędny do:
Aby te wszystkie ważne substancje mogły powstać, cholesterol musi dotrzeć do miejsc jego syntezy. Dzieje się to dzięki lipoproteinom, które mogą być wysokiej lub niskiej gęstości.
W okresie menopauzy, z powodu niedoboru estrogenów, poziom złego cholesterolu wzrasta, a wrażliwość receptorów lipoprotein niskiej gęstości zwiększa się. Prowadzi to do większego napływu cholesterolu do tkanek i zwiększa ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych.
Na poziom cholesterolu wpływają również cechy genetyczne oraz stan metabolizmu węglowodanów w organizmie. Na przykład, obecność insulinooporności zwiększa ryzyko miażdżycy.
Kardiolodzy i lekarze pierwszego kontaktu posługują się pojęciem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, które jest obliczane indywidualnie, biorąc pod uwagę wiek, stan zdrowia i inne czynniki.
Jeśli ryzyko rozwoju chorób serca jest wysokie, lekarz określa docelowy poziom cholesterolu dla pacjenta. Ważne jest regularne badanie lipidów w celu profilaktyki.
Terapia hormonalna może pomóc w kontrolowaniu negatywnych zmian, ale równie ważna jest korekta diety, stylu życia oraz eliminacja czynników ryzyka. W tym celu pacjentom często zaleca się konsultacje z ginekologiem, lekarzem pierwszego kontaktu oraz kardiologiem.
Mam nadzieję, że ta informacja była pomocna. Dziękuję za uwagę!
Subskrybuj
bądź na bieżąco